2010. július 13., kedd

Tanulmányok

Nem gondoltam, hogy ekkora érdeklődésre tart számot az okosodásunk, de íme néhány részlet ezzel kapcsolatosan:

Mindketten az Open University-n tanulunk, mert itt van távoktatás, és ez kb. negyedébe kerül, mint a horror árfekvésű nappali oktatás, amit egyébként az időbeosztásunk miatt sem tudnánk vállalni.
Az egyetem úgy működik, hogy az ember kiválasztja milyen diplomát (degree) kíván szerezni, majd úgy választ az ehhez kapcsolódó kurzusokból, hogy diplomától függően 300 illetve 360 kreditpontot összegyűjtsön. (300 a sima degree, 360 a honours degree, Zoli szerint kb. mint otthon a főiskolai, meg az egyetemi diploma.) Egy kurzus 30-60 kreditet ér, jellemzően a kurzus nehézségétől függ, hogy pontosan mennyit. Az egyes szintűek kevesebbet, a 2-es, 3-mas szintűek többet. Az is ki van kötve sajnos, hogy a pontokból minimum mennyit kell az 1, 2, 3 szintű kurzusokból szerezni. Egy kurzus 6-12 hónapig tart, a diploma megszerzéséhez várhatóan 5-6 év szükséges.
Az Open University éppen negyven éves, brit találmány. Az eredeti ötlet 1926-ból, a korai BBC egy történész-pedagógus munkatársától származik, aki már akkor egy "wireless university"-t vízionált, de konkrét tervek a mikéntről csak a 60-as években készültek, és az intézmény 1970-ben indult. Ma a UK öt MBA tanulójából egy az Open University-n tanul.
Ivi leendő diplomájának címe: BA Honours Business Studies with Systems Practice, olyan kurzusai lesznek, mint Understanding systems: making sense of complexity, Managing complexity: a systems approach, vagy Management accounting.
Az én választásom: BA Honours Modern Languages Studies (English and Spanish), szinte kizárólag nyelvi kurzusokkal, mint a The art of English, vagy az English grammar in context.
Egyikünk esetében sincs lehetőség 300 pontos degree-re, ami sajnálatos, mert így egyrészt tovább tart, másrészt többe kerül.
Akit érdekel, annak az Open University-ről több infó itt fellelhető: http://www3.open.ac.uk/about/

Nincsenek megjegyzések: