2008. augusztus 12., kedd

Turistaként Londonban

Amióta itt lakunk, még egyáltalán nem volt időnk szétnézni a városban, és most, hogy a gyerekek nyaralni vannak, adódott két szabad hétvégénk. Ebből az egyiket Londonra szántuk. Az első napon Greenwich-be látogattunk, ami nagyjából 15 perc gyaloglásra van tőlünk, éppen szemben, a Temze másik oldalán. Egy több, mint 100 éves, 200.000 db kerámiatéglából épített gyalog-alagúton lehet átkelni a folyó alatt.



Foot tunel Greenwich és Docklands között. Jó hűvös.

Greenwich-ben több látnivaló is akad, először a Royal Naval College épületeit, és parkját csodáltuk meg.



A baloldali kupolás épület a híres, és gyönyörű Painted Hall, a jobboldali pedig a talán még szebb Chapel of St Peter and St Paul. A háttérben kivehetők a Canary Wharf felhőkarcolói.



Painted Hall



Chapel of St Peter and St Paul

Végül íme egy kölcsönzött panorámakép az egész épületegyüttesről a Temze felől nézve:



Megnéztük a szintén itt található Nemzeti Tengerészeti Múzeumot is, fantasztikus élmény volt. Hihetetlenül érdekes kiállítás a hajózás történetéről, a vizi személy- és teherszállításról, a legkülönfélébb tengeri természeti jelenségekről, mint a szökőárak, örvények, viharok. Külön játszóterem a gyerekeknek. Talán a legérdekesebb az a makett- és fotókiállítás volt, ami bemutatja és összeveti a Docklands átépítését, az 1937-es állapotokat az 1997-es, modernizált változattal. Itt ugyanis meghagyták a régi épületek vázát és homlokzatát, és így alakítottak át raktárépületeket lakótömbökké, vagy irodaházakká. Ezért az épületek formája, sziluettje a legtöbb helyen megegyezik a 70 évvel ezelőttivel.

Greenwich másik nevezetessége az 1675-ben alapított Royal Observatory, itt található a 0. hosszúsági kört jelző vonal, valamint évszázadokon keresztül az itteni, a kor legmodernebb műszereinek tartott órák jelezték a pontos időt a Brit Birodalomban. Egy kiállítás keretében akár asztalnyi méretű időmérő eszközöket láthatunk, melyek megalkotásán a mesterek 15-20 évet dolgoztak. Gondolom a guta ütné meg őket, ha tudnák, hogy ma egy fröccsöntött, 10 fontos karóra nagyságrendekkel pontosabb teljesítményre képes...



Baloldalt a kupolás épület az Obszervatórium, a vöröstéglás pedig az "időmúzeum", tetején a vörös színű gömb a Time Ball. Ja igen, az a sok figura a dombtetőn pedig az éppen a Temze fölött zajló Red Bull repülőnapot figyeli.

A 0. hosszúsági kört jelző vonalat folyamatosan ellepik a turisták, mindenki készít olyan fotót, hogy egyik lába a nyugati féltekén, másik meg a keletin, de van olyan, aki nem átall végigfeküdni rajta, annak ellenére, hogy hihetetlen tolongás folyik a kb. 4 m hosszú fényképezésre alkalmas szakaszért. A vonal két oldalán a fontosabb fővárosok vannak feltüntetve a pontos földrajzi kooridnátáikkal, de Budapestet lefelejtették. Bosszúból nem is készítettem képet erről.
Hazafelé menet Ivi összeszedte minden bátorságát, vett egy mély levegőt és kibökte, hogy életében először szívesen felülne a helyi óriáskerékre, a Greenwich Wheel-re, de mire az alábbi fotót elkészítettem, már nagyon megbánta a döntését.



Ebben közre játszott az is, hogy humorosnak szánt megjegyzésemet - miszerint a négy körös utazás minden köre egyre gyorsabb lesz - komolyan vette. Ezért az első kört sápadtan, a padlón ülve töltötte, nem mert nézni sehová. Mikor aztán fellebbentettem a fátylat szellemtelen megjegyzésemről, előbb leköcsögözött, aztán már ő is élvezte a kilátást.



Íme a Temze, jobb oldalt a Docklands, és akinek jó szeme van, az felfedezheti a város másik óriáskerekét a London Eye-t, felül, nagyjából középtájon.

Nincsenek megjegyzések: